![](/media/lib/105/n-nsa_sign-9da99f61e9eb4dbaf4e609d297d98729.jpg)
Koniec z masową inwigilacją
29 maja 2015, 17:14Narodowa Agencja Bezpieczeństwa (NSA) rozpoczęła kasowanie danych zdobytych podczas programu masowej inwigilacji Amerykanów. To skutek głosowania w Senacie, który nie zgodził się na przedłużenie działania prawa zezwalającego na taką inwigilację
![](/media/lib/220/n-brazowy-ryz-734f4d6e096a22c681692a3a4db2095e.jpg)
Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 10:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.
![](/media/lib/126/n-elektron-9a6837925383113209b1dbd2e7079981.jpg)
Błyskawiczne tunelowanie
29 maja 2015, 09:50Międzynarodowy zespół fizyków zbadał zjawisko tunelowania kwantowego i stwierdził, że jest to proces przebiegający niezwykle szybko. Nowe badania mogą prowadzić do dalszej miniaturyzacji elektroniki, lepszego zrozumienia mikroskopii elektronowej, fuzji jądrowej czy mutacji w DNA.
![](/media/lib/220/n-zimnydach-4410c163eee5edf656fa527db2f24b65.jpg)
Superzimny dach
29 maja 2015, 05:31Z najnowszego numeru Advanced Science dowiadujemy się, że doktor Angus Gentle i profesor Geoff Smith z University of Technology w Sydney opracowali materiał, dzięki któremu dachy budynków pozostają chłodniejsze niż otaczające je powietrze. Wynalazek może mieć olbrzymie znaczenie dla rozwiązania problemu miejskich wysp ciepła i emisji gazów cieplarnianych.
![](/media/lib/207/n-circulacion_termohalina-2933e678c6efebb7582d32711946bdf4.jpg)
Będzie chłodniej
28 maja 2015, 11:52Naukowcy z University of Southampton i National Oceanography Centre (NOC) przeprowadzili badania, których wyniki sugerują, że w najbliższym czasie może dojść do zakrojonej na szeroką skalę zmiany klimatycznej, która potrwa przez kilkadziesiąt lat. Zmiana ta związana jest z ochładzaniem się Atlantyku
![](/media/lib/220/n-porownanie-skory-b9575aee38b14c4fb70df36192a8b6f7.jpg)
3 miesiące w kosmosie prowadzą do atrofii skóry myszy
28 maja 2015, 06:37Badanie myszy, które spędziły na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) 91 dni, czyli odpowiednik 7 lat życia ludzi, ujawniło, że mają one cieńszą skórę niż gryzonie z Ziemi. Natrafiono też na zmiany dotyczące cyklu wzrostu włosów i mięśni skórnych.
Współczesna noga zmumifikowana starożytną metodą
27 maja 2015, 13:58Choć naukowcy od dawna interesują się tematyką mumifikacji przez starożytnych Egipcjan, przeprowadzono zaskakująco mało eksperymentów z najnowocześniejszymi metodami oceny zachowania tkanek miękkich i zmian pośmiertnych. By uzupełnić tę lukę, zespół Christiny Papageorgopoulou z Uniwersytetu Demokryta z Abdery przyglądał się nogom zmarłej kobiety, które próbowano zmumifikować "naturalnie" za pomocą suchego gorącego albo "sztucznie", umieszczając w natronie (sodzie krystalicznej).
![](/media/lib/220/n-champ-0bdf2a41290ba51ab0f5b4f9938361f8.jpg)
US Air Force ma broń elektromagnetyczną
26 maja 2015, 12:16Amerykańskie lotnictwo wojskowe (US Air Force) potwierdziło, że posiada broń, która za pomocą impulsów elektromagnetycznych niszczy sieci i urządzenia elektroniczne przeciwnika. Opracowany wspólnie z Boeingiem CHAMP (Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project) to precyzyjnie działająca rakieta, paraliżująca wybrane cele.
![](/media/lib/219/n-akwedukt-f72801b272b135d6eda74c5aa5db6245.jpg)
W jerozolimskiej dzielnicy odkryto akwedukt sprzed ponad 2 tys. lat
26 maja 2015, 06:37Podczas prac budowlanych w kwartale Umm Tuba odkryto fragment akweduktu sprzed ponad 2 tysięcy lat, za pośrednictwem którego dostarczano wodę do Jerozolimy.
![](/media/lib/219/n-modrowronka-07f29965bb22705ce08ea348d9986225.jpg)
Ptaki ważą pożywienie
25 maja 2015, 12:38Polscy naukowcy uczestniczyli w Arizonie w pracach międzynarodowego zespołu, który zauważył, że niektóre ptaki mogą „ważyć” pokarm, zanim wybiorą odpowiedni kawałek. Co ciekawe, zwierzęta sprawdzają masę orzechów, bez rozbijania skorupki.